Hoću li biti uspješan?

U današnje vrijeme, svuda oko sebe svjedočimo pojavi drugog oblika uspjeha – USPJEŠNO PREŽIVLJAVANJE. Ako preživim od mjeseca do mjeseca bez ikakvih problema i komplikacija smatram sebe uspješnim.

Hoću li biti uspješan? Odgovor na to pitanje leži samo u tebi. Za većinu ljudi, definicija uspjeha u životu uključuje obrazovanje, dobar i siguran posao i zasnovanu obitelj. Smatraju da su uspjeli ako su ispunili ta očekivanja. A jesu li zaista sretni? Ide li sreća uvijek nužno uz uspjeh?

Hajdemo se složiti i sa tom teorijom i pretvoriti ju u graf koji ima uzlaznu putanju po prosječno 30. godine života. A što dalje? Ispunio si sve zacrtane općeprihvaćene kriterije za uspješan život, a život je tek pred tobom. Hoće li graf tvog života poslije 30. godine imati silaznu putanju ili ćeš se još neko vrijeme „švercati“ na slavi i postignućima do 30. godine života i smatrati svoj životni cilj potpuno
ispunjenim? Odgovor na ovo pitanje, OPET ovisi samo o tebi.

U današnje vrijeme, svuda oko sebe svjedočimo pojavi drugog oblika uspjeha – USPJEŠNO PREŽIVLJAVANJE. Ako preživim od mjeseca do mjeseca bez ikakvih problema i komplikacija smatram sebe uspješnim. Nerijetko se čak tješim konstatacijom da ima puno onih kojima je još teže nego meni. Koliko ova teorija drži vodu, opet ovisi o nama samima, ali meni to više liči na BORBU, a ne na uspjeh. 

Svaki dan započinjem i završavam mišlju kako je sve (dobro) prošlo i kako se nadam da će sutra isto biti tako. Na prvom, pa čak i banalnom problemu gledam u oči svom NEUSPJEHU i podliježem strahovima. Smatram se gubitnikom, a rješenje očekujem da padne od nekud i spasi me,
ali to se ne događa. Svi ćemo se složiti da niti jedna od ove dvije teorije nije baš USPJEH kakav bi nas zaista činio sretnima i ispunjenima.

USPJEH je rezultat naših CILJEVA. CILJ je granica koju si sami postavimo, bilo u životu, bilo u poslu. Cilj je mjerljiv, definiran i opipljiv. Ako si postavimo velike ciljeve,
uspjeh će nam biti teže zamisliti, biti će nam dalji i apstraktniji, a time će i motivacija biti manja.

Ciljeve možemo postaviti kao KRATKOROČNE i DUGOROČNE. I jedni i drugi ciljevi imaju svoj put ka uspjehu. Ali velike i daleke ciljeve uvijek rastavite na one manje aktivnosti koje vode ka cilju, koje možete ostvariti u kratkom vremenu i ne zaboravite slaviti svaki uspješan korak u dobrom smjeru.
NIKADA ne postavljajte materijalne ciljeve. Novac, kuća, stan ili auto su samo materijalni rezultat vašeg cilja, ali nisu mjerilo uspjeha. Uspjeh je samo ona priča koja je zaokružena u cjelinu ako smo na putu ka cilju sebi stvorili SREĆU, UDOBNOST, MIR I FINANCIJSKU SLOBODU.
POSTAVITE PRED SEBE DOBRE VRIJEDNOSTI I MJERILA, A USPJEH ĆE PRIRODNO DOĆI!

Zadovoljan, sretan i smiren moći ću biti organiziran. Ako sam organiziran, mogu raditi na ostvarenju ciljeva i biti ću produktivan. Ako sam produktivan stvarati ću VRIJEDNOST.

Vrijednost ću podijeliti, a zauzvrat ću dobiti emociju. Ako sam dobio emociju, imam potvrdu da sam nekome pomogao. Ako sam nekom pomogao ili ga usrećio biti ću nagrađen! Od nagrade živim (emocionalno i financijski), hranim se, putujem i uživam u svojoj definiciji uspjeha.
Ovo je bila moja zaokružena priča o uspjehu.

TO JE ZA MENE USPJEH!

Kako ti zamišljaš svoju priču?